4 dejavniki, ki najpogosteje blokirajo kreativnost

 

 

Nič kolikokrat slišim: » Kako čudovite mandale ustvarjaš, jaz ne bi nikoli znala narediti nekaj takega. Zelo so mi všeč mandale, a kaj ko ne znam risati.«

Mogoče potrebujemo talent za risanje portretov, pokrajin, ljudi, narave….a mandalo lahko nariše vsakdo. Če te privlačijo, to ni naključje. Privlačnost do mandal sporoča, da je v tebi potencial, ki se želi izraziti. Potrebuješ le pogum za odločitev, da začneš.

Mogoče si ena izmed tistih, ki se kar sama loti risanja. Glede tega smo si različni. Nekomu ni problem dolge mesece brskati in iskati po spletu načine, postopku in tehnike kako narisati mandalo. Drugi bi pa raje, da mu to znanje preda nekdo, ki to kreativno veščino že obvlada. 

A ne glede na to kdaj in kako začneš, se v procesu ustvarjanja lahko srečaš vsaj z eno ustvarjalno blokado od 4. najpogostejših:

➣ PERFEKCIONIZEM

➣ PRIMERJANJE

➣ STRAH PRED NAPAKAMI

➣ DVOM V SVOJE SPOSOBNOSTI

Največkrat zaradi njih odlašaš z začetkom ali pa »trčiš« vanje kasneje, ko napreduješ, se preizkušaš na večjih platnih, v kompleksnejših vzorcih, ko se od tebe nekako že pričakuje, da vedno ustvariš nekaj čisto novega, lepšega, bolj atraktivnega in želiš stalno presegati samega sebe.

Kreativnost in ustvarjanje sta mi namreč že od nekdaj blizu. Kot majhna punčka sem zelo rada risala tako, da je bila stena v spalnici polna mojih risb. Z veseljem sem prijateljem in sošolcem risala risbice v spominske knjige.

Tako je bil kasneje vpis v srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo čisto logična odločitev.  Kreativnost me je spremljala potem tudi v službi, kjer sem bila kot oblikovalka zaposlena 6 let. Ustvarjalnost je nato postala moja zvesta spremljevalka celih 18 let, ko sem delovala kot samostojna podjetnica v  grafični branži.

To je pot, ki mi je zelo poznana. V preteklosti sem se soočila z vsemi štirimi ustvarjalnimi blokadami in tako velikokrat stopicala na mestu.

V teh letih sem se soočila z vsemi štirimi ustvarjalnimi blokadami. Naučila sem se, da jih pravočasno zaznam in izstopim iz njih. Ugotovila sem tudi, da so z njimi povezani predvsem začetki. Zato odlašamo, imamo tisoče izgovorov, časovnih terminov v prihodnosti, ko bomo začeli. Kar se seveda ne zgodi nikoli, razen, če dobiš kakšno »brco« ali imaš ob sebi nekoga, ki te potisne naprej.

Hvala bogu, da sem imela mojo prijateljico, ki me je neumorno  hrabrila, da začnem z risanjem mandal. Seveda sem si želela, da začnem, a notranji saboter mi je to preprečeval z vsemi možnimi izgovori in ugovori:

➣ Ne vem kako naj začnem

➣ Nimam časa

➣ Ne znam

➣ Pretežko je

➣ Kaj naj kupim za začetek

➣ Kakšne čopiče naj uporabim

➣ Kakšna platna naj kupim

➣ Katere barve so najboljše

➣ Naj rišem s šestilom ali prostoročno

➣ Ali je potrebno, da poznam namen, zakaj rišem mandalo

➣ Bom še malo počakala

➣ Ni še pravi čas

➣ Bom začela jutri, v jeseni, poleti, pozimi… ko bom imela več časa

➣ Kaj pa če mi ne bo šlo

➣ …

Kar 2 leti sem odlašala, čakala in se izgovarjala na ugoden trenutek, da začnem z risanjem mandal! Dokler me ni prijateljica, ki me je nad njimi navduševala in v meni prepoznala potencial, postavila pred dejstvo in prinesla svoje barve, manjše platno in nekaj pripomočkov, da sem začela. Sledila sem njenim napotkom in nastala je moja prva mandala. Popolnoma me je očaralo delo z barvami in mističnost samih mandal me je prevzela za vedno. Žal mi je le, da nisem začela že prej.

 

Ko zdaj ustvarjam mandalo izgine vse zemeljsko, skrbi, problemi, dvomi, težave, čas, bremena, stres…

Ko zdaj ustvarjam mandalo vidim rešitve, spoznavam sebe in prihajam do vse večje jasnosti. Prisotna sem  v svojem centru, tukaj in zdaj.

Ustvarjanje mandale me navdušuje, motivira in povezuje z nevidnim duhovnim svetom.

Mandale so trdna vez z mojim notranjim duhom.

 

Hvaležna sem prijateljici, za spodbudo, da sem prenehala z odlašanjem in začela s slikanjem mandal. Če ne, bi bila zdaj še vedno na začetku. Samo s željo v oblakih.

Če te mandale že dolgo kličejo, ti pa si še vedno na istem mestu, se ti verjetno dogaja vsaj ena izmed 4. ustvarjalnih blokad.

Marjanca Vergan, ISAR C.A.P.

Imaš vprašanje zame? Pošlji mi sporočilo.

8 + 9 =