Mandale ustvarjalke ravnovesja

 

 

Pomen Mandal

Mandala v staroindijskem jeziku sanskrtu pomeni krog. Krog je geometrijski vzorec, ki predstavlja nepretrgano, popolno kroženje energije okrog svojega centra. Tudi astrološki simbol Sonca je prikazan s krogom in pikico v svojem centru. V astronomskem smislu pa je Sonce center našega osončja okrog katerega krožijo planeti. Sonce premore 99,8 % mase celotnega osončja. Ima izjemno moč, gravitacijo in je izvor energije ter življenja. Sonce združuje energijo vseh planetov in njegov “moto” se glasi: Vsi za enega, eden za vse.

Ko pogledamo Mandalo vidimo, da središče mandale predstavlja začetek in konec hkrati, predstavlja energijo, ki konstantno kroži, zato Mandale delujejo pomirjujoče, vnašajo red v naša življenja in pripomorejo k integraciji nasprotij…. uma in telesa, leve in desne možganske polovice, logike in intuicije, fiziologije in psihologije.

Mandala kot kozmični diagram

Mandale so izdelane v obliki geometrijskega vzorca, ki izvira iz središča kroga, se širi proti obodu in se na koncu vrača v samo središče. Energija mandale tako enakomerno pulzira in predstavlja zaokroženost, celovitost, smisel in red. Tako zunanjega kot notranjega, ki sta v nenehni izmenjavi, ki krožita in skupaj tvorita skladno in urejeno celoto. V Mandali se nahaja mikro in makro Kozmos. Njena geometrijska konfiguracija nas povezuje z neskončnostjo in enotnostjo. Mandale so v zahodnem svetu preučevali in pri svojem delu uporabljali psihologi Carl G. Jung, David Fontana in drugi, na vzhodu pa so jih uporabljali kot pomoč pri meditaciji, koncentraciji in pri duhovnih obredih.

Kako sem prišla v stik z mandalami?

V 3.letniku študija Astrologije sem pri izobraževalnem modulu Local space (»astrološki Feng shui«)., energijsko usklajevala dom v katerem živim, s svojo astrološko karto. Ko sem s pomočjo astroloških pokazateljev ugotovila, čez kateri del hiše simbolično potuje Sonce iz moje astrološke karte, sem iskala način, ki bi bil najboljši, da dvignem energijo temu delu bivališča in hkrati svojemu Soncu, ki na splošno predstavlja uspeh, notranjo moč in vitalnost… Mandala je bila v mojem primeru idealna izbira za ta del prostora. Naročila sem jo pri svoji prijateljici in jo postavila na steno, na točko kjer pot Sonca iz moje astrološke karte prehaja skozi hišo.

Energija je delovala in spraševati sem se začela kako lahko združim vse kar sem do sedaj počela (združevanje je v simboliki Sonca) Čez kakšno leto, dve pa ugotovila, da lahko združim design, umetnost, astrologijo in moč namere. 18 let sem se namreč profesionalno ukvarjala z grafičnim oblikovanjem, danes pa je moj poklic astrologija in tako so nastale prve Astro Mandale.

Moja prva Mandala mi je bila v pomoč, da sem našla svoje središče – Sonce, svoj center, točko ravnovesja, v pomoč mi je bila, da sem združila svoje talente v celoto in neskončno sem hvaležna za to pozitivno izkušnjo.

Od inspiracije do materijalizacije

Mandale rišem sama, navdih se enostavno zgodi, ko primem platno in čopič v roke. Mandale z veliko veselja in ljubezni naslikam tako, da svoj navdih prenesem z akrilnimi barvami na platno. Vsaka je unikatna in vsaka od mandal je z meditacijo posvečena čisti svetlobi in ljubezni v največje dobro vseh, ki pridejo v stik z njeno energijo. So naprodaj, ko vas s svojo barvo, srcem in intuicijo pokličejo.

Mandalo zase lahko izberete med že izdelanimi ali pa jo naročite po svoji želji.

Marjanca Vergan, ISAR C.A.P.