Zakaj se nam dogaja, kar se nam dogaja?

 

 

Položaj Lune v  našem horoskopu, v znaku, hiši in aspektih nam odkriva kvaliteto časa že pred našim rojstvom. Opisuje čustveno, mentalno in psihološko stanje v katerem se je nahajala naša mama, še preden smo se rodili. Vsa čustva ki jih je naša mama doživljala, smo v prenatalnem obdobju preko nje čutili tudi mi sami. Kako so nanjo vplivale okoliščine v katerih se je znašla, kako je nanje reagirala, vse to smo preko čutil zaznavali tudi mi. Kolikokrat si rečem, če bi takrat, ko sem bila sama noseča, vedela to kar vem sedaj! A ne glede na svoj nivo znanja in razumevanja, vsaka mama naredi vedno najboljše kar zna in zmore za svoje otroke.

Prenatalno obdobje, ko smo še v objemu maternice, je kot seme iz katerega se kasneje razvijamo. Na primer, ko na vrtu posejemo seme, je od njegove kvalitete odvisno kakšna rastlina bo zrasla, kako visoka in močna bo, kakšen okus bo imela, grenak ali sladek, kakšne barve bo, kakšne sadeže bo obrodila…Kljub kvaliteti semena pa lahko sami veliko pripomoremo k njegovemu najboljšemu možnemu razvoju. Tako, da ga skrbno negujemo, zalivamo, gnojimo in zanj skrbimo tako, da bo zraslo v najboljše kar mu je namenjeno.

Arhetip Lune pa ima veliko več pomenov, od psihološkega stanja, čustvenih odzivov, odnosov, ljudi, ki jih srečujemo in še veliko več. Dotaknili se bomo samo nekaterih.

Položaj Lune v astrološki karti nam razkriva tudi našo podzavest, ki zajema kar 95 % našega delovanja. Luna predstavlja pasivni, vodni element, ki iz podzavesti deluje, mi pa to delovanje uzremo v naši realnosti kot dogodke, ljudi in situacije, ki nas obdajajo. Kakorkoli, če želimo spremeniti, ker nam ni všeč to kar se nam dogaja, je potrebno osvetliti in ozavestiti kar je skrito v naši podzavesti. Podzavest lahko razumemo kot avtopilota, ki brez razmišljanja počne kar pač počne. To je inercija po kateri delujemo, reagiramo in ima seme v naši genetiki. V bistvu razmišljano, delujemo, čustvujemo kot nekdo od naših prednikov, preko katerega smo močneje podedovali določene navade. Verjetno ste slišali kako kdaj starši rečejo: Naša punca je cela stara mama!

In to je zato ker je Luna glavni predstavnik mame, ženske genetske linije, družine, prvih 4 let našega življenja, naših korenin, naših navad…. Navad, ki so kot železna srajca, nekaterih se res zelo težko znebimo. A ravno tu je »keč«! Takrat, ko ozavestimo in uspemo spremeniti naše ustaljene podzavestne programe, navade – Luno, spremenimo, naše delovanje, razmišljanje in na koncu spremenimo tudi tok usode.

Arhetip Lune je tudi primarni predstavnik brezpogojne ljubezni, sposobnosti sočutja, sprejemanja in dajanja. Luna je kot Magnet našega srca, saj ima srce največje elektromagnetno polje, ki je večje od vseh ostalih organov in zato  je srčna čakra (povezana z astrološko simboliko Lune) ena od najpomembnejših točk za privlačnost, prevodnost in spajanje.

Ko enostavno ne razumemo zakaj se nam nekaj dogaja, je dobro preučiti Luno v naši astrološki karti. To zajema hišo (področje življenja) v kateri se nahaja, znamenje, njeno dostojanstvo, dispozicijo in aspekte, ki jih ima Luna z drugimi planeti v našem horoskopu. Pa tudi vse planete v znamenju Raka in planete, ki se nahajajo v 4. »Rakovi hiši«. Rak – Kozorog je namreč najbolj usodna os v naših horoskopih.

Marjanca Vergan, ISAR C.A.P.